• IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img
 • IU img

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Imaš pitanja o Intern USA programu? Mi imamo odgovore!

U nastavku možeš pronaći odgovore na većinu uobičajenih pitanja koja dobivamo u vezi programa. Pregledaj popis pitanja u dolje navedenim kategorijama. Naravno, ako na neko od svojih pitanja ne nalaziš odgovor, ne ustručavaj se kontaktirati nas.

Svi CCUSA stažisti/pripravnici mogu dobiti sponzorstvo za vizu u sljedećim kategorijama zanimanja:
 • uslužne djelatnosti i turizam
 • informacijski mediji i komunikacije
 • menadžment, biznis, financije i trgovina
 • znanost, inženjerstvo, arhitektura, matematika i industrijska zanimanja

Ne možemo biti sponzor stažistima niti u jednoj drugoj kategoriji niti prihvatiti aplikaciju za stažiranje koje jasno ne spada u jednu od navedenih kategorija. Tvoje obrazovanje i dosadašnje radno iskustvo bi trebalo biti u skladu s programom stažiranja kao i tvojim dugoročnim karijernim ciljevima. Također, moraš biti student ili apsolvent sveučilišnog ili veleučilišnog studija izvan SAD-a (potrebna dokumentacija koja to dokazuje) ILI završiti sveučilišni ili veleučilišni studij najkasnije 12 mjeseci prije datuma početka stažiranja (potrebna kopija diplome ili potvrda)

Program stažiranja će jasno uključivati učenje i osposobljavanje koji su strukturirani u faze. Za stažiranje u trajanju od 12 mjeseci, trebale bi postojati najmanje tri faze obuke. Osposobljavanje mora biti kontinuirano i pažljivo nadzirano te je potrebno pokazati da su se postigli specifični, unaprijed određeni, ciljevi programa koje će CCUSA periodično ocjenjivati. Ovaj program NIJE radni program. Tvrtka/organizacija koja ti nudi stažiranje mora jasno definirati metode obuke.
CCUSA Intern USA program može trajati maksimalno 12 mjeseci, no sve ovo vrijeme mora biti u potpunosti opravdano kao nužno za postizanje ciljeva postavljenih u predloženom planu stažiranja. CCUSA zadržava pravo ograničiti stažiranje na odgovarajuću dužinu vremena koja odgovora navedenim ciljevima. Ipak, program ne smije trajati kraće od 3 mjeseca.
Svi stažisti moraju biti iz zemalja u kojima CCUSA ima ured ili predstavnika. Kada se prijavljuješ na independent opciju, u sklopu aplikacije navodiš i ime, adresu i sve kontakt informacije poslodavca. Naš centralni ured u SAD-u će kontaktirati poslodavca i proslijediti mu sve potrebne dokumente i smjernice za program obuke.
SVIM participantima preporučujemo da se vrate nazad kući te da se od tamo prijave za Intern USA program.
Postoji nekoliko resursa koje možeš provjeriti kako bi pronašao/la stažiranje u SAD-u. Navodimo neke od njih:

Knjige
 • Peterson's Internships
 • The Best 106 Internships by Mark Oldham
 • The Wet Feet Insider Guide to Getting Your Ideal Internship
Potrebno je minimalno 8 tjedana (iako često i manje) od trenutka kada predaš POTPUNU aplikaciju do početka stažiranja. Međutim, važno je imati na umu da može doći do kašnjenja od strane poslodavca dok razvija plan stažiranja/pripravništva koji je potreban za primanje participanata u program. Potpuna aplikacija sastoji se od:

Dokumenata stažista:

 • Intern aplikacija (ispunjena online)
 • Intern USA programski ugovor (potpisan)
 • 2 reference – nijedna ne smije biti od poslodavca kod kojeg će se odvijati stažiranje
 • životopis/CV
 • dokumenti koji dokazuju status studenta ILI dokaz da si završio/la studij unutar 12 mjeseci od početka programa (kopija potvrde o završetku studija ili diplome)
 • kada je stažiranje odobreno, morat ćeš potpisati formular DS-7002 (program stažiranja/pripravništva)
 • plaćanje svih troškova programa i osiguranja (ako ih ne pokriva poslodavac kod kojeg ćeš stažirati)

Dokumenti poslodavca/organizacije u kojoj se odvija staž:

 • Host Company aplikacija
 • potpisan Letter of Agreement
 • ugovor za stažiranje/pripravništvo
 • kopija dozvole za rad (Business Licence) ili drugog dokumenta koji se obavlja svake godine
 • dokaz o zaštiti na radu (Workmen’s Compensation Insurance)
 • odobren plan stažiranja/pripravništva (DS-7002) koji potpisuju participant, poslodavac i CCUSA
Sve naknade za ovaj program jasno su navedene u Intern USA programskom ugovoru. Programska naknada u iznosu od 50 USD plaća se u trenutku predavanja aplikacije, a nakon prijema u program plaća se osiguranje (ove naknade plaća participant, u slučaju da poslodavac ne preuzima troškove). Trošak osiguranja određuje se prema broju mjeseci trajanja programa. Uz to, plaća se i naknada za SEVIS (sustav za praćenje osoba koje posjećuju SAD), a američko veleposlanstvo naplaćuje naknadu za izdavanje vize. Za točne troškove možeš kontaktirati naš ured. Sve putne troškove pokrivaš sam/a. 

Troškovi programa pokrivaju proces aplikacije, vođenje tijekom razvoja i odobrenja plana stažiranja/pripravništva, pomoć tijekom prijavljivanja za vizu (DS2019), osiguranje, podršku prije odlaska i tijekom boravka u SAD-u te materijale (priručnik, sponzorsko pismo za izdavanje social security broja, evaluacije i potvrdu o završetku programa).

The Student and Exchange Visitor Information System (SEVIS) je informacijski sustav za praćenje posjetitelja i studenata na razmjeni. Ovo je odvojena naknada koju je uspostavila Vlada SAD-a i odvojena je od troškova Intern USA aplikacije. Potrebno ju je platiti nakon što dobiješ obrazac DS-2019, a prije intervjua za vizu (račun za SEVIS nosiš sa sobom na intervju za vizu). Upute za plaćanje SEVIS-a dobit ćeš u odgovarajuće vrijeme, a trošak SEVIS-a trenutno* iznosi 180 USD. *svibanj 2019.
Potrebno je predati dvije reference. Osobe koje te poznaju u profesionalnom okruženju (npr. bivši poslodavci, profesori) popunit će upitnik koji ćeš nam dostaviti (Intern USA reference questionnaire).

·        formular DS-2019 (Certificate of Eligibility) koji izdaje CCUSA

·        ispunjen formular DS-7002 (plan obuke) koji ste potpisali ti, poslodavac i CCUSA

·        drugi dokumenti – potrebno provjeriti na stranicama Ambasade/Veleposlanstva

·        važeća putovnica

·        ispunjena aplikacija za vizu – online formular DS-160

·        dokaz o plaćanju troškova za izdavanje vize

·        dvije fotografije odgovarajućeg formata

Za više informacija o J vizama, posjetite web stranicu Ureda za konzularne poslove. Za detaljnije informacije o tome kako se prijaviti za razgovor za vizu, kako platiti troškove i za sva ostala pitanja vezana uz vizu posjeti web stranicu američke ambasade ili konzulata u koji ćeš se prijavljivati za vizu.

Obrazac DS-2019 koji generira SEVIS potreban je za prijavu za J-1 vizu. DS-2019 je kontrolirani dokument koji dobivaš od svog sponzora programa (u ovom slučaju CCUSA). DS-2019 je dokaz tvog primitka u program, a može ga izdati isključivo sponzor kojeg je odobrio američki State Department.
Kada se odlučiš na sudjelovanje u programu, postoji mogućnost da ćeš podlijegati pravilu dvogodišnjeg boravka u svojoj matičnoj zemlji prije povratka i to ako: tvoje sudjelovanje u programu financira država, ako sudjelovanje u programu uključuje specijalizirana znanja ili vještine potrebne u tvojoj državi ili ako si diplomirani liječnik/ca. U slučaju primjene ovog pravila, nakon završetka programa ćeš se morati na dvije godine vratiti u svoju matičnu zemlju. Tijekom te dvije godine neće ti biti zabranjeno putovanje u SAD, no nećeš se moći prijaviti za radne ili obiteljske vize.

Da, kao sudionik programa na ovoj vizi morat ćeš plaćati federalni i državni porez (federal and state tax). Ovi iznosi bi trebali biti odbijeni od tvoje naknade za rad. Također ćeš morati zatražiti povrat poreza, što se radi svake godine za prethodnu godinu. Osobe na J-1 vizi obično su izuzete od plaćanja ostalih poreza kao što su porez za socijalno osiguranje i zdravstvo (Medicare) jer nemaš pravo na ove usluge. Za više informacija možeš kontaktirati tax@ccusa.com

U SAD možeš ući 30 dana prije datuma početka programa navedenog na tvom DS-2019 obrascu. Nakon završetka programa imaš pravo u zemlji ostati još 30 dana (grace period).
Ako tvoja viza dozvoljava višestruki ulazak uz zemlju (multiple entry visa), možeš putovati izvan SAD-a, međutim, prije izlaska iz zemlje morat ćeš poslati obrazac DS-2019 u centralni CCUSA ured kako bi tamo potpisali tvoj obrazac i potvrdili tvoje planove za putovanje. Ovo je potrebno napraviti za svaki izlazak iz SAD-a.
Ne, dopušteno ti je isključivo stažirati i to u onom kapacitetu koji je odobren tvojim planom obuke. Tvoja viza je vezana uz odobreni plan stažiranja te organizaciju koja ti je ponudila odobreni program stažiranja. Ne možeš raditi ni na kojem drugom mjestu dok sudjeluješ u ovom programu.
Tvoja viza je vezana uz program stažiranja koji su odobrili CCUSA i američki konzul. Ako se s poslodavcem dogovoriš da bi napustio/la staž ili odlučiš dati otkaz, nećeš moći tražiti drugog poslodavca i moraš odmah obavijestiti CCUSA o svojim planovima izlaska iz zemlje. Međutim, povremeno postoje i iznimke od ovog pravila. Ako se stvari tijekom tvog staža ne odvijaju dobro, ako poslodavac ne prati plan stažiranja, ako te odluči otpustiti bez razloga ili ako prestaje s radom, molimo te da odmah kontaktiraš CCUSA kako bismo razgovarali o opcijama koje imaš u toj situaciji.

Ako sponzor s razlogom prekine tvoje sudjelovanje u programu razmjene, ove informacije će unijeti u SEVIS i od tebe se očekuje da odmah napustiš SAD. Nećeš imati pravo na period za boravak u zemlji od 30 dana nakon završetka jer nisi uspješno završio/la svoj program.

Ako ispunjavaju uvjete, stažisti/pripravnici se mogu prijaviti za dodatni program nakon što su proveli najmanje dvije godine izvan SAD-a od završetka prvog programa. Ovo je program koji potiče globalno razumijevanje kroz obrazovne i kulturalne razmjene. Očekuje se da se svi sudionici programa nakon završetka vrate kući kako bi podijelili svoje dojmove. Ako namjeravaš po drugi put sudjelovati u J-1 programu razmjene (u drugoj kategoriji i s drugim sponzorom), morat ćeš predati zahtjev za novu J-1 vizu, za novi program i s novim sponzorom, kako bi mogao/la ponovno ući u SAD.

Da, ove regulacije se navode u: Code of Federal Regulations, Title 22:  Foreign Relations, Part 62.

State Department ima aktivnu telefonsku liniju kako bi osigurali zdravlje i sigurnost svih sudionika u programu. Niti jedan sponzor nema pravo ugroziti sudjelovanje na programu ili na bilo koji drugi način činiti nešto protiv sudionika programa samo zato što je on ili ona pokrenuo/la žalbu ili poduzeo/la mjere kako bi dobila pomoć od nekog vanjskog subjekta u vezi s pritužbom. Sudionici mogu kontaktirati State Department u bilo koje vrijeme putem broja telefona 1-866-283-9090 ili na jvisas@state.gov