• PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img
 • PT img

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Imaš pitanja o Practical Training USA programu? Mi imamo odgovore! 

U nastavku možeš pronaći odgovore na većinu uobičajenih pitanja koja dobivamo u vezi programa. Pregledaj popis pitanja u dolje navedenim kategorijama. Naravno, ako na neko od svojih pitanja ne nalaziš odgovor, ne ustručavaj se kontaktirati nas.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

·        formular DS-2019 (Certificate of Eligibility) koji izdaje CCUSA

·        ispunjen formular DS-7002 (plan obuke) koji ste potpisali ti, poslodavac i CCUSA

·        drugi dokumenti – potrebno provjeriti na stranicama Ambasade/Veleposlanstva

·        važeća putovnica

·        ispunjena aplikacija za vizu – online formular DS-160

·        dokaz o plaćanju troškova za izdavanje vize

·        dvije fotografije odgovarajućeg formata

Za više informacija o J vizama, posjetite web stranicu Ureda za konzularne poslove. Za detaljnije informacije o tome kako se prijaviti za razgovor za vizu, kako platiti troškove i za sva ostala pitanja vezana uz vizu posjeti web stranicu američke ambasade ili konzulata u koji ćeš se prijavljivati za vizu.

Obrazac DS-2019 koji generira SEVIS potreban je za prijavu za J-1 vizu. DS-2019 je kontrolirani dokument koji dobivaš od svog sponzora programa (u ovom slučaju CCUSA). DS-2019 je dokaz tvog primitka u program, a može ga izdati isključivo sponzor kojeg je odobrio američki State Department.

Kada se odlučiš na sudjelovanje u programu, postoji mogućnost da ćeš podlijegati pravilu dvogodišnjeg boravka u svojoj matičnoj zemlji prije povratka i to ako: tvoje sudjelovanje u programu financira država, ako sudjelovanje u programu uključuje specijalizirana znanja ili vještine potrebne u tvojoj državi ili ako si diplomirani liječnik/ca. U slučaju primjene ovog pravila, nakon završetka programa ćeš se morati na dvije godine vratiti u svoju matičnu zemlju. Tijekom te dvije godine neće ti biti zabranjeno putovanje u SAD, no nećeš se moći prijaviti za radne ili obiteljske vize.

Da, kao sudionik programa na ovoj vizi morat ćeš plaćati federalni i državni porez (federal and state tax). Ovi iznosi bi trebali biti odbijeni od tvoje naknade za rad. Također ćeš morati zatražiti povrat poreza, što se radi svake godine za prethodnu godinu. Osobe na J-1 vizi obično su izuzete od plaćanja ostalih poreza kao što su porez za socijalno osiguranje i zdravstvo (Medicare) jer nemaš pravo na ove usluge. Za više informacija možeš kontaktirati tax@ccusa.com

U SAD možeš ući 30 dana prije datuma početka programa navedenog na tvom DS-2019 obrascu. Nakon završetka programa imaš pravo u zemlji ostati još 30 dana (grace period).

Ne, dopušteno ti je isključivo vježbeništvo i to u onom kapacitetu koji je odobren tvojim planom obuke. Tvoja viza je vezana uz odobreni plan obuke te organizaciju koja ti je ponudila odobreni program obuke. Ne možeš raditi ni na kojem drugom mjestu dok sudjeluješ u ovom programu.

State Department ima aktivnu telefonsku liniju kako bi osigurali zdravlje i sigurnost svih sudionika u programu. Niti jedan sponzor nema pravo ugroziti sudjelovanje na programu ili na bilo koji drugi način činiti nešto protiv sudionika programa samo zato što je on ili ona pokrenuo/la žalbu ili poduzeo/la mjere kako bi dobila pomoć od nekog vanjskog subjekta u vezi s pritužbom. Sudionici mogu kontaktirati State Department u bilo koje vrijeme putem broja telefona 1-866-283-9090 ili na jvisas@state.gov.

Da, ove regulacije se navode u: Code of Federal Regulations, Title 22:  Foreign Relations, Part 62.

Svi CCUSA vježbenici mogu dobiti sponzorstvo za vizu u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • uslužne djelatnosti i turizam
  • informacijski mediji i komunikacije
  • menadžment, biznis, financije i trgovina
  • znanost, inženjerstvo, arhitektura, matematika i industrijska zanimanja 

*Napomena: Obuka u području usužnih djelatnosti i turizma mogu biti u trajanju od maksimalno 12 mjeseci.

Ne možemo biti sponzor vježbenicima niti u jednoj drugoj kategoriji niti prihvatiti aplikaciju za vježbeništvo koje jasno ne spada u jednu od navedenih kategorija. Tvoje obrazovanje i dosadašnje radno iskustvo bi trebalo biti u skladu s programom stažiranja kao i tvojim dugoročnim karijernim ciljevima.

 

Također trebaš:

§  posjedovati diplomu ili profesionalni certifikat s akademske insitucije i imati barem godinu dana radnog iskustva u svom području izvan SAD-a ILI

§  imati barem pet godina radnog iskustva izvan SAD-a u području u kojem tražiš vježbeništvo. Ako trenutno studiraš ili si završio/la studij unutar godinu dana, možeš se prijaviti za Intern USA program u sklopu kojeg možeš odraditi pripravnički staž u trajanju od najviše 12 mjeseci

 


Program obuke jasno će uključivati učenje i obuku na formalan način. To mora teći pod nadzorom, uz prikazivanje ostvarenja konkretnih ciljeva, što će se povremeno vrednovati od strane CCUSA. Ovaj program NIJE radni program. Poslodavac koji vam nudi program obuke mora jasno definirati metode obuke.

CCUSA Practical Training USA program može trajati maksimalno 18 mjeseci, no sve ovo vrijeme mora biti u potpunosti opravdano kao nužno za postizanje ciljeva postavljenih u predloženom planu obuke. CCUSA zadržava pravo ograničiti vježbeništvo na odgovarajuću dužinu vremena koja odgovora navedenim ciljevima. Ipak, program ne smije trajati kraće od 3 mjeseca.

Svi vježbenici moraju biti iz zemalja u kojima CCUSA ima ured ili predstavnika. Ako imaš bilo kakva pitanja, molimo te da pošalješ e-mail na info@ccusa.com

Potrebno je minimalno 8 tjedana (iako često i manje) od trenutka kada predaš POTPUNU aplikaciju do početka vježbeništva. Međutim, važno je imati na umu da može doći do kašnjenja od strane poslodavca dok razvija plan obuke koji je potreban za primanje participanata u program.


Sve naknade za ovaj program jasno su navedene u Practical Training USA programskom ugovoru.  Programska naknada u iznosu od 50 USD plaća se u trenutku predavanja aplikacije, a nakon prijema u program plaća se osiguranje. Trošak osiguranja određuje se prema broju mjeseci trajanja programa. Uz to, plaća se i naknada za SEVIS (sustav za praćenje osoba koje posjećuju SAD), a američko veleposlanstvo naplaćuje naknadu za izdavanje vize. Za točne troškove možeš kontaktirati naš ured. Sve putne troškove pokrivaš sam/a.

Troškovi programa pokrivaju proces aplikacije, vođenje tijekom razvoja i odobrenja plana obuke, pomoć tijekom prijavljivanja za vizu (DS2019), osiguranje, podršku prije odlaska i tijekom boravka u SAD-u te materijale (priručnik, sponzorsko pismo za izdavanje social security broja, evaluacije i potvrdu o završetku programa).

Potrebno je predati dvije reference. Osobe koje te poznaju u profesionalnom okruženju (npr. bivši poslodavci, profesori) popunit će upitnik koji ćeš nam dostaviti (Practical Training USA reference questionnaire).

Tvoja viza je vezana uz program obuke koji su odobrili CCUSA i američki konzul. Ako se s poslodavcem dogovoriš da bi napustio/la staž ili odlučiš dati otkaz, nećeš moći tražiti drugog poslodavca i moraš odmah obavijestiti CCUSA o svojim planovima izlaska iz zemlje. Međutim, povremeno postoje i iznimke od ovog pravila. Ako se stvari tijekom tvog vježbeništva ne odvijaju dobro, ako poslodavac ne prati plan obuke, ako te odluči otpustiti bez razloga ili ako prestaje s radom, molimo te da odmah kontaktiraš CCUSA kako bismo razgovarali o opcijama koje imaš u toj situaciji.

Ako sponzor s razlogom prekine tvoje sudjelovanje u programu razmjene, ove informacije će unijeti u SEVIS i od tebe se očekuje da odmah napustiš SAD. Nećeš imati pravo na period za boravak u zemlji od 30 dana nakon završetka jer nisi uspješno završio/la svoj program.

Ako tvoja viza dozvoljava višestruki ulazak uz zemlju (multiple entry visa), možeš putovati izvan SAD-a, međutim, prije izlaska iz zemlje morat ćeš poslati obrazac DS-2019 u centralni CCUSA ured kako bi tamo potpisali tvoj obrazac i potvrdili tvoje planove za putovanje. Ovo je potrebno napraviti za svaki izlazak iz SAD-a.

The Student and Exchange Visitor Information System (SEVIS) je informacijski sustav za praćenje posjetitelja i studenata na razmjeni. Ovo je odvojena naknada koju je uspostavila Vlada SAD-a i odvojena je od troškova Practical Training USA aplikacije. Potrebno ju je platiti nakon što dobiješ obrazac DS-2019, a prije intervjua za vizu (račun za SEVIS nosiš sa sobom na intervju za vizu). Upute za plaćanje SEVIS-a dobit ćeš u odgovarajuće vrijeme.

Ne, svi sudionici moraju se vratiti u svoje matične zemlje, potom se mogu prijaviti za program obuke. Nema iznimke od ovog zahtjeva.

Ako ispunjavaju uvjete, vježbenici se mogu prijaviti za dodatni program nakon što su proveli najmanje dvije godine izvan SAD-a od završetka prvog programa. Ovo je program koji potiče globalno razumijevanje kroz obrazovne i kulturalne razmjene. Očekuje se da se svi sudionici programa nakon završetka vrate kući kako bi podijelili svoje dojmove.

Postoji nekoliko izvora gdje možete potražiti stažiranje u SAD-u. Neki od njih navedeni su na ovoj web stranici.

IZVORI

Ukoliko imate mogućnost, koristite ove udžbenike za pomoć:

 • Peterson's Internships
 • The Best 106 Internships by Mark Oldham
 • The Wet Feet Insider Guide to Getting Your Ideal Internship